Міжнародний день мігруючих птахів

3dba92b8e1Птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах  існують складні взаємозв’язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами – з іншого. Частина птахів щороку мігрує з далекої півночі на далекий південь і повертається назад. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів,є одним із індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату.

У другу суботу та неділю травня відзначається Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Історичною передумовою установи цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році. Всесвітній день мігруючих птахів проходить під егідою Конвенції по мігруючих видів (КМВ) і Африкансько-Азіатського угоди по мігруючим птахам (АЕВА). Ці обидві міжнародні угоди є частиною Екологічної програми ООН (ЮНЕП).

Цього року відзначення Міжнародного дня мігруючих птахів відбулося 12 травня.

Важливим аспектом Всесвітнього дня мігруючих птахів є акцентування уваги місцевих громад на захист як самих скупчень птахів (захист від турбування, від незаконного мисливства), так і на збереження місць концентрації мігруючих птахів. Адже саме завдяки таким невеликим масивам боліт багато мігруючих видів можуть відпочити та відгодуватись перед дальніми перельотами.