Догляд за лісовими культурами

p60823-104746

  Важливим критерієм оцінки кожного лісівника, керівника лісового господарства є стан лісових культур. Своєчасний догляд за лісовими культурами – обов’язкова вимога у роботі лісівника. Адже від цього залежить приживлюваність і ріст лісових культур. Крім цього, знищення бур’янів та порослі мало цінних порід знижує ймовірність поширення вогню в лісових масивах.

 Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту основних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід.

  Догляд включає в себе комплекс агротехнічних і лісівничих заходів, що спрямовані на поліпшення умов приживлюваності й росту лісових культур. Це і поліпшення якісних властивостей грунту, і видалення трав’яної та небажаної деревної рослинності, збагачення ґрунту елементами живлення.

Маленькому деревцю потрібен особливий догляд. В ДП «Кролевецького агролісгоспа» про це дбають інженер з лісових культур, лісничі, їх помічники, безпосередньо майстри лісу,та спеціально навчені бригади, які працюють на підприємстві. І як би не були завантажені роботою , адже середня площа їх обходів по агролісгоспу досить велика, у зоні їх особливої уваги – догляд за молодняками та лісовими культурами.

    В залежності від віку посадок, ступеню забур’яненості, догляди проводилися як методом обкошування міжрядь,мотокосами . З кущорізами за вегетаційний період, буває три-чотирі  рази обходять ділянки, прочищаючи їх від бур’янів. Буває, що доводиться «оберігати» ріст посаджених сосен і дубків,берез і від швидкоростучих самосівів акації, лози, осики. Усією необхідною технікою для виконання цих робіт лісництвах забезпечені у повній мірі.

   І лісівники справляються з нелегкою і відповідальною роботою адже вони мають залишити після себе державі високоякісні ліси.Так в період з літа до восени працівники ДП «Кролевецького агролісгоспа» по трьом лісництвах Кролевецького, Червоноранківського, Ярославецького провели механізований догляд за лісовими культурами в кількості 95,2 га. Лісівники сподіваються , що своєчасно проведений догляд за лісовими культурами та молодняками  в подальшому дасть можливість виростити здорові високопродуктивні корінні насадження.